Gemt
Presse og Nyheder

Største stigning i ledigheden siden april - men også rigtig mange der forlader ledighedskøen

Jobindsats har mandag offentliggjort tal, der viser, at ledigheden steg med 3.950 personer sidste uge (uge 27). Selvom antallet af nytilmeldte ledige normalt er højere omkring månedsskiftet, så er stigningen i antallet af nytilmeldte ledige her i starten af juli alligevel bekymrende høj.

Nyhed

06. juli 2020

Jobindsats har mandag offentliggjort tal, der viser, at ledigheden steg med 3.950 personer sidste uge (uge 27). Selvom antallet af nytilmeldte ledige normalt er højere omkring månedsskiftet, så er stigningen i antallet af nytilmeldte ledige her i starten af juli alligevel bekymrende høj. Der er tale om den største ugentlige stigning i ledigheden siden starten af april, hvor viruskrisen for alvor ramte det danske arbejdsmarked.

En del af forklaringen på den store stigning i ledigheden er, at der er sket en række opsigelser i marts med tre måneders varsel, der først har fundet vej ind i ledighedstallene her i starten af juli. Dertil kan vi se, at stadig flere virksomheder nu fravælger lønkompensationsordningen og afskediger i et større omfang end tidligere. Det skal formentlig ses i sammenhæng med, at flere virksomheder forventer et mere varigt fald i deres omsætning som følge af coronakrisen.

Den store stigning i ledigheden her i den første uge af juli kommer tilmed efter en periode på nu godt to uger, hvor der er sket en tydelig acceleration i antallet af nytilmeldte ledige. Samlet set er ledigheden nu steget med 8.230 personer over de seneste tre uger. Det er desværre en rigtig kedelig udvikling, der viser at en ny ledighedsbølge nu er under opsejling.

Dagens tal er dog ikke kun sort i sort. Sidste uge bød også på det største antal afmeldte ledige siden coronakrisen start. Konkret var der hele afmeldte 13.733 ledige i sidste uge. En del heraf er formentlig vendt tilbage i beskæftigelse. Det viser, at der trods alt fortsat er gang i dele af arbejdsmarkedet.

Sommeren vil byde på flere afskedigelser
Det bliver derfor også en sand gyser at følge udviklingen i ledigheden hen over sommeren. Som det ser ud nu, så må vi nok desværre berede os på en fortsat stigning i ledigheden hen over sommeren og efteråret.

Vi forventer særligt at se en særlig stor stigning i ledigheden inden for oplevelseserhvervene, der tæller hoteller, restauranter, turisme og underholdning. Vores seneste medlemsundersøgelse fra starten af juni viser, at omkring halvdelen af virksomhederne inden for oplevelsesindustrien forventer at opsige medarbejdere over de kommende måneder. Men også engroshandlen er hårdt ramt som følge af en faldende eksport. Her forventer hver femte virksomhed at opsige medarbejdere i de kommende måneder i takt med at hjælpepakkerne udfases.

I alt forventer knap 15% af virksomhederne at skulle afskedige medarbejdere i forbindelse med at de forlader lønkompensationsordningen. En yderligere stigning i ledighe-den på 25.000-50.000 personer kan derfor desværre ikke udelukkes hen over sommermånederne. Det er derfor også uhyre vigtigt, at de indefrosne feriepenge udbetales så hurtigt som muligt

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.