Gemt
Presse og Nyheder

Ny rapport om fødevaresvindel offentliggjort

24. juni 2020

EU-Kommissionens “Food Fraud Network” har publiceret deres årlige rapport om fødevaresvindel i EU. Mærkningsfejl topper listen over overtrædelser.

Den årlige rapport om fødevaresvindel i EU samler og evaluerer de oplysninger om fødevaresvindel, som medlemsstaterne har anmeldt via det digitale system “the Administrative Assistance and Cooperation System” (AAC-FF). AAC-systemet er udviklet for, at de ansvarlige myndigheder i et EU-land kan kontakte de ansvarlige myndigheder i et andet EU-land ved mistanke eller fund af sager om fødevaresvindel. På den måde bliver det muligt for myndighederne at samarbejde om svindelsager på tværs af landegrænser.

Ifølge rapporten er antallet af anmeldelser steget fra 234 i 2018 til 292 i 2019, hvilket kan være et udtryk for et bedre samarbejdet mellem medlemsstaterne.

Fem typer af svindel
I AAC-systemet inddeles fødevaresvindel i fem overordnede kategorier - nedenfor er noteret hvor meget andelen udgjorde i 2019:

  • Fejl i fødevarernes mærkning (47% af tilfældene)
  • fortynding/udskiftning/fjernelse af produkt eller ingredienser (20% af tilfældene)
  • forarbejdning eller behandling af fødevarer, som ikke er tilladt i EU (16% af tilfældene)
  • manglende eller forfalsket dokumentation (15% af tilfældene)
  • krænkelse af immaterielle rettigheder (2% af tilfældene).

Top 5 svindlede fødevarer
Hvad angår kategorier af fødevarer, blev de fleste svindeltilfælde meldt ind på olier og fedtstoffer (44 tilfælde), fisk og fiskeprodukter (42 tilfælde), kød og kødprodukter undtagen fjerkræ (38 tilfælde) og frugt og grønt (28 tilfælde).

Læs hele rapporten her.

Læs mere om AAC-systemet på Kommissionens hjemmeside.

Kontakt os

Handel

Saoirse McKeever Eriksen

Fødevarekonsulent
Handel

Jeppe Rønnebæk Kongsbak

Chefkonsulent
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.