Gemt

Inflationen lidt op pga. stigende brændstofpriser - stadig på et historisk lavt niveau

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen var på 0,3% i juni. Det er en stigning siden maj, hvor inflationen ramte 0,0%.

Nyhed

10. juli 2020

Den stigende inflation i juni kommer ovenpå, at inflationen er faldet i flere måneder, fordi coronakrisen har lagt en massiv dæmper på prisstigningerne. Den højere inflation i juni skyldes blandt andet, at brændstofpriserne er steget med 5,4% den seneste måned. Priserne på brændstof er steget i løbet af juni i takt med, at oliepriserne på verdensplan er steget. Når det er sagt, er det historisk billigt at fylde bilen op med brændstof og køre på ferie. I juni var priserne på brændstof hele 12,8% lavere end sammen måned sidste år. Det skyldes, at coronakrisen på verdensplan har lagt en massiv dæmper på forbruget af olie. Det skyldes blandt andet, at mange fly i øjeblikket står parkeret rundt omkring i verdenen.

Det er samtidig værd at bemærke, at inflationen i juni fortsat er på et exceptionelt lavt niveau. Viruskrisen har på ganske få måneder banket inflationen helt i bund. Så sent som i februar var inflationen 0,8% Det viser med alt tydelig, hvor kraftigt viruskrisen har ramt dansk økonomi.

Her på den korte bane er det umiddelbart svært at få øje på et fornyet inflationspres i dansk økonomi. Virusudbruddet har skubbet verdensøkonomien ud i en historisk voldsom og dyb økonomisk nedtur. En nedtur hvor arbejdsløsheden er steget med historisk styrke og hvor forbrugernes efterspørgsel er faldet som en sten. Dertil er de globale energipriser faldet kraftigt. Det gør, at her på den korte bane er der ikke umiddelbart udsigt til at forbrugerpriserne sendes i vejret. Vi har derfor udsigt til, at inflationen i år bliver exceptionel lav.
Exceptionel lav inflation giver børnefamilien en besparelse på 4.000 i år
Den exceptionelt lave inflation betyder, at der er udsigt til en meget pæn stigning i danskernes realløn i år på omkring 2%. Det vil være en hjælpende hånd til danskerne købekraft, og kan dermed være med til at understøtte privatforbruget i en ellers svær tid, hvor arbejdsløsheden er steget med mere end 50% på ganske få måneder.

En typisk dansk familie med to voksne og børn har ifølge tal fra Danmarks Statistik et årligt forbrug på ca. 450.000 kr. Før viruskrisen ramte var der ifølge Finansministeriet i år udsigt til en inflation på 1,2%. Hvis inflationen holder sig på 0,3% i år, sparer det en typisk dansk familie for ca. 4.000 kr. i år sammenholdt med forventningerne inden året startet, hvor COVID-19-epidemien ikke havde ramt verdensøkonomien.

Kontakt os

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil