Gemt
Presse og Nyheder

Industriproduktionen ramt af det største fald siden finanskrisen

med 3% fra april til maj. Dertil faldt produktionen med hele 5% fra marts til april. Det betyder, at industriproduktionen nu er faldet med hele 7,8% siden februar. Det er bestemt ikke hverdagskost med så store fald i produktionen på blot få måneder.

Nyhed

07. juli 2020

Danmarks Statistik har tirsdag offentliggjort tal, der viser, at industriproduktionen faldt med 3% fra april til maj. Dertil faldt produktionen med hele 5% fra marts til april. Det betyder, at industriproduktionen nu er faldet med hele 7,8% siden februar. Det er bestemt ikke hverdagskost med så store fald i produktionen på blot få måneder. Vi skal 11 år tilbage til finanskrisen i 2009 for et finde et lignende fald i industriproduktionen.

De seneste måneders betydelige fald i industriproduktionen er desværre et håndgribeligt tegn på, at coronakrisen og den betydelige nedgang i verdensøkonomien nu har ramt store dele af industrien. Særligt elektronikindustrien samt træ- og papirindustrien er hårdt ramt. Men også produktionen i medicinalindustrien fald tydeligt i maj.

Dele af industrien vil blive hårdt ramt
Ser vi videre hen over sommeren, så må vi dog nok berede os på et fortsat fald i industriproduktionen. I omegnen af 60% af den danske industriproduktion bliver afsat i udlandet. Den massive nedgang i væksten på vores eksportmarkeder vil derfor også ramme industriproduktionen hårdt over de kommende måneder. Som tingende ser ud nu er der udsigt til at væksten på vores eksportmarkeder ender på omkring -6% i år. Det er tilbageslag, der vil kunne medføre et fald i den danske eksport på 10-15%, svarende til 175 mia. kr.

Det hører dog også med til historien, at en række af vores største eksportmarkeder både inden og uden for Europa har genåbnet store dele af samfundet igen over de seneste uger og måneder. Det vil forhåbentlig bidrage til fornyet vækst på vores eksportmarkeder og sikre en mere stabil udvikling i industriproduktionen hen i mod slutningen af året og ind i 2021.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.