Gemt

50 mio. amerikanere har nu været forbi ledighedskøen og en ny stor ledighedsbølge truer...

Netop offentliggjorte tal viser, at 1,3 mio. amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge. Det betyder, at ca. 50 mio. amerikanere nu har været forbi ledighedskøen siden midten af marts måned, hvor viruskrisen ramte det amerikanske samfund.

Nyhed

09. juli 2020

Det svarer rundt regnet til 30% af den amerikanske arbejdsstyrke. Det er et vanvittigt højt tal, der med al tydelighed viser, at virusudbruddet har ramt det amerikanske arbejdsmarked med en lammende styrke.

Men nok mest bekymrende, så ser det desværre ud til, at det ekstremt høje ledighedsniveau nu er ved at bide sig fast. Siden starten af juni har antallet af ugentlige ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse således ligget stabilt omkring et niveau på 1,3-1,4 mio. Men nok så bekymrende, så har antallet af gentagne ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse ligeledes stabiliseret sig på et niveau omkring 18-19,5 mio. Det er desværre meget bekymrende, da det uændrede høje antal ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse indikerer, at bedringen på arbejdsmarkedet er gået fuldstændig i stå over de seneste uger.

Ny ledighedsbølge truer
Ser vi videre ind i juli, så er der desværre en betydelig risiko for at en ny stor ledighedsbølge vil ramme USA. Antallet af nye smittede stiger i øjeblikket med en faretruende hastighed og har nået nye højder i bl.a. Texas, Californien, Florida og Arizona. Det er yderst bekymrende, da det i høj grad kan bremse forbruget og føre til en ny nedlukning af store dele af samfundet.

Fortsætte den seneste acceleration i smitten i USA, så vil det utvivlsomt kunne udløse en ny omfattende ledighedsbølge. Det bliver derfor også en ren gyser at følge udviklingen på det amerikanske arbejdsmarked her i juli. Som tingene ser ud nu, så vil jeg desværre ikke blive overrasket, hvis de seneste to måneders jobvækst bliver afløst af et nyt jobtab og stigende ledighed i juli.

Udviklingen i USA er meget bekymrende – kan koste danske arbejdspladser
Det er en meget bekymrende udvikling, der desværre også kan få tydelige konsekvenser for dansk økonomi. USA er vores største eksportmarked og i omegnen af 80.000 danske jobs er enten direkte eller indirekte afhængig af eksporten til USA. Bliver USA ramt af en stor omfattende ny ledighedsbølge så vil det selvsagt være en meget alvorlig situation, der også vil kunne mærkes herhjemme i form et fald i eksporten og tabte jobs. Om vi ender der er endnu usikkert, men den seneste udvikling i USA må siges at være meget bekymrende.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil