Gemt

Yderligere 20.300 job kunne være gået tabt under coronakrisen

23. maj 2021

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at hvis virksomhederne havde tilpasset medarbejderstaben til ordrerne, så ville 20.300 flere have mistet jobbet under coronakrisen. Virksomhederne har udvist et imponerende samfundsansvar, lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.


Corona-pandemien har kostet dansk erhvervsliv 258 mia. kr. i tabt omsætning. Det har ført til, at 26.900 privatansatte lønmodtagere har mistet jobbet. Men både kompensation fra staten og virksomhedernes egen tilbageholdenhed i forhold til at afskedige har holdt hånden under langt flere arbejdspladser.

”Vores analyse viser, at lønkompensationsordningen har været med til at sikre 44.200 danskeres job. Dertil ville yderligere 20.300 privatansatte lønmodtagere have mistet jobbet, hvis ikke virksomhederne havde holdt på medarbejderne og i stedet havde tilpasset medarbejderstaben til den massive nedgang i produktionen. Man kan roligt sige, at virksomhederne har udvist et imponerende samfundsansvar,” siger Brian Mikkelsen.

Ikke flere byrder
Brian Mikkelsen minder om, at statens kompensation for tvangslukninger som følge af restriktioner, langt fra har dækket alle udgifter til løn og øvrige faste poster.

”Erhvervslivet har været lukket ned og er blevet delvist kompenseret for det. Staten har på mange måder gjort det godt, men det er værd at påpege, at motivationen hos virksomhederne også har været at holde hånden under danske arbejdspladser. Ingen bør få den idé, at staten har gjort en masse for erhvervslivet, og så skylder virksomhederne. Der er udsigt til overskud på det offentlige husholdningsbudget i Danmark. Og dansk økonomi er bomstærk. Det er ikke tid til nye skatter og afgifter på virksomhederne. Heller ikke om et år eller to. Vi skal hellere styrke virksomhedernes muligheder for at investere i grønne og digitale løsninger, som løfter dansk konkurrenceevne,” siger Brian Mikkelsen.

Behov for stimuli
Krisen har været dyr for store dele af dansk erhvervsliv, og der er derfor lige nu på den helt korte bane behov for stimulitiltag.

”Skal vi genskabe de tabte job nu, så vil det være klogt med stimulering af økonomien. Særligt oplevelseserhvervene har brug for ekstra opmærksomhed. Og det skal være stimuli, der rækker ind i efteråret. Vi har fra Dansk Erhvervs side f.eks. foreslået genopretning af dansk luftfart, et oplevelsesfradrag til danskerne, brande Danmark som sikker turismedestination, en halvering af momsen for hotel- og restauration i et år, fuld momsafløftning for virksomheders restaurantbesøg og så skal Danmarks markedsandele af internationale kongresser og sportsevents øges,” siger Brian Mikkelsen.

Analyse - Yderligere 20300 jobs kunne være gået tabt

pdf

Download

Kontakt os

Kommunikation

Lars Ohlsen

Pressechef

Sidste nyt fra Dansk Erhverv i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs mere om vores persondatapolitik her.