Politik og analyser

Økonomi og samfund

Når det går godt for erhvervslivet bliver der skabt vækst og arbejdspladser. Det kommer hele Danmark til gavn. Derfor skal det være lettere at drive virksomhed og være arbejdsgiver i Danmark.

Politisk område

Følg vores underdirektør for Politik & Analyse

Den overordnede økonomiske udvikling er vigtig for både husholdninger og virksomheder i Danmark. Et Danmark, hvor virksomhederne vokser og skaber arbejdspladser, hvor der er råd til velfærden, og hvor fremtiden bliver endnu bedre end nutiden kræver, at det er attraktivt at drive virksomhed i Danmark.

Det går bedre i dansk økonomi i disse år, men der er fortsat et stort behov for reformer, der kan styrke vores økonomi. 

På kort sigt er den største økonomiske udfordring at undgå en økonomisk overophedning. Allerede nu har mange virksomheder svært ved at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Der er behov for flere hænder og hoveder. Nogle af løsningerne er reformer, der øger arbejdsmarkedsdeltagelsen, bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft, lavere indkomstskatter samt mere målrettede uddannelser.

Hvis Danmark fortsat skal være et af de mest velstående lande, er der også behov for politiske tiltag på andre områder. Det er nødvendigt, at vi sammen skaber en mindre og mere effektiv offentlig sektor – blandt andet via mere konkurrenceudsættelse og et øget offentlig-privat samarbejde.

Virksomheder og borgere er afhængige af gode ydelser fra en offentlig sektor, men en for stor offentlig sektor lægger beslag på arbejdskraft, som virksomhederne mangler. Den meget store offentlige sektor gør, at det danske skattetryk er blandt de højest i verden. Det mindsker arbejdsudbud og investeringer, hvilket både er med til at hæmme velstanden her og nu og i fremtiden. 

Den teknologiske udvikling går hurtigt, og digitalisering er et hverdagsvilkår i dansk erhvervsliv. Vi er godt med, når det kommer til både virksomheders og befolkningens brug af IT, men det kræver en aktiv indsats at blive på toppen. Et Danmark, der griber de teknologiske muligheder, bliver et bedre Danmark for alle.

Det betyder blandt andet, at dansk lovgivning skal tilpasses, så der er plads til nye forretningsmodeller såsom deleøkonomiske tjenester, og at virksomhederne har mulighed for at udnytte nye teknologier. De nye forretningsmuligheder er i højere grad grænseoverskridende, og det stiller øgede krav til rammevilkår i Danmark og til aktiv dansk deltagelse i europæisk og internationalt samarbejde.

Læs også: Dansk økonomi netop nu

Ugens NøgletalsNyt
Ugens økonomiske nøgletal tager den aktuelle temperatur på dansk økonomi.

Læs seneste Nøgletalsnyt her.

På agendaen lige nu

Kontakt

Politik og Analyse

Jes Brinchmann Christensen

Underdirektør
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Martin Lünell Christensen

Politisk chefkonsulent
Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil
EU og International

Lasse Hamilton Heidemann

EU- og International Chef
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Jakob Kæstel Madsen

Analysekonsulent

Sidste nyt fra Dansk Erhverv i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet Nøgletalsnyt

Få en ugentlig status på dansk økonomi

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.